Ako nastavím svoj profil na Facebooku ako súkromný?

Tipy, ako sa skryť na sociálnej sieti.





Facebook je úžasný nástroj na udržiavanie kontaktu so starými priateľmi, rodinou a ostatnými, s ktorými sa chcete porozprávať. Ale táto digitálna sloboda môže stáť za cenu: vaše súkromie. Našťastie existujú spôsoby, ako zabezpečiť, aby váš profil na Facebooku mohli vidieť iba ľudia, ktorým chcete umožniť prístup - pokiaľ samozrejme niekto nepozná vaše heslo.

Postup, ako urobiť svoj Facebook súkromným, je v skutočnosti relatívne bezbolestný, keď sa oboznámite s čoraz viac nafúknutým užívateľským rozhraním. Kde teda začať? Pokračuj v čítaní.

Existujú dva jednoduché spôsoby, ako sa dostať k relevantným nastaveniam ochrany súkromia vášho profilu na Facebooku. Vpravo hore uvidíte tlačidlo vpravo od vášho mena - má visací zámok a tri vodorovné čiary. Stlačte ho a potom v dolnej časti vyberte možnosť „Zobraziť ďalšie nastavenia“.

Text, Biela, Čiara, Písmo, Paralelné, Obdĺžnik, Číslo, Screenshot,


Facebook

Prípadne môžete kliknúť na malé tlačidlo nastavenia ozubenia, ktoré sa nachádza v pravom hornom rohu vedľa vyššie uvedeného tlačidla Privacy Shorts, a potom v rozbaľovacej ponuke zvoliť možnosť „Settings“. Konečný výsledok je v obidvoch prípadoch úplne rovnaký. Teraz môžete začať prispôsobovať svoje súkromie.

2. Kto môže vidieť moje veci?

Pod nadpisom Nastavenia a nástroje Ochrana osobných údajov uvidíte tri odvážne otázky: „Kto môže vidieť moje veci?“, „Kto ma môže kontaktovať?“ a „Kto ma môže vyhľadať?“. Začneme prvým nadpisom v zozname.

V časti „Kto môže vidieť vaše budúce príspevky?“ kliknite na tlačidlo úprav úplne vpravo. Teraz z rozbaľovacej ponuky vyberte, komu chcete zobraziť vaše budúce príspevky na Facebooku. Verejné bude protipólom súkromného (prirodzene), takže ak chcete, aby ich videli iba priatelia z Facebooku, nastavte ho na „priateľov“.

Modrý, Text, Biela, Čiara, Písmo, Azure, Paralelné, Číslo, Obdĺžnik, Screenshot,


Facebook

Prípadne môžete zvoliť možnosť „iba ja“, ak chcete, aby ste videli, čo zverejňujete, iba vy, alebo kliknite na položku „Vlastné“. Možnosť Vlastné vám umožňuje zvoliť konkrétne možnosti vrátane možnosti „Nezdieľať s“, čo znamená, že si môžete vybrať konkrétneho priateľa z Facebooku alebo priateľov, s ktorými už nechcete zdieľať príspevky. Môžete tiež zablokovať zoznamy, ktorých ste súčasťou, napríklad školská sieť.

Ak existuje príspevok, ktorého viditeľnosť chcete obmedziť, nižšie uvedené nastavenie „Skontrolovať všetky vaše príspevky a veci, ktoré ste označený“, ktoré sa nachádza nižšie, vám umožní urobiť presne to. Kliknite na tlačidlo „denník aktivít“ a potom môžete pomocou tlačidla úprav pera vymazať konkrétne položky, ktoré už nechcete zdieľať.

3. Kto ma môže kontaktovať?

Ak chcete prestať dostávať správy z doručenej pošty od ľudí, s ktorými nie ste priateľmi na Facebooku, môžete použiť možnosť filtrovania správ v časti „Kto ma môže kontaktovať?“. Prepnutím zo základného filtrovania na prísne filtrovanie zobrazíte vo svojej doručenej pošte iba správy od priateľov. To by malo viesť k zadržiavaniu náhodných správ od cudzincov.

4. Kto ma môže vyhľadať?

Niekedy možno budete chcieť obmedziť, kto môže vyhľadať váš profil na Facebooku. „Kto ma môže vyhľadať?“ skupina možností vám v tejto súvislosti umožňuje prispôsobiť vaše súkromie. Ak máte povolených priateľov, môžu vás vyhľadať iba priatelia pomocou vašej e-mailovej adresy.

Rovnaké možnosti je možné určiť aj pre vaše telefónne číslo (ak ste ho zadali na Facebooku). Pre čo najprísnejšiu úroveň ochrany osobných údajov vyberte opäť možnosť priateľov.

Na záver môžete zvoliť, či môžu vyhľadávače ako Bing a Google odkazovať na vašu časovú os. Všetko, čo je potrebné na to, aby bol váš profil na Facebooku skutočne vypnutý z webu, stačí jednoduchá voľba. Ako uvádza Facebook, táto možnosť môže chvíľu trvať, kým vstúpi do platnosti, takže nemusíte podliehať panike, ak sa zdá, že vo vyhľadávačoch stále prichádzate.

5. Konečné súkromie?

Aby ste si skutočne zaistili svoje súkromie, vždy existuje možnosť úplne opustiť Facebook. Jedná sa samozrejme o drastický postup, ale niečo ako online šikana by vás mohlo prinútiť získať ruku (v takom prípade by ste mali vyhľadať podporu). Alebo vás už možno unavuje zdieľať všetko tak verejne.

Text, Farebnosť, Biela, čiara, písmo, sklon, karmínová, azúrová, čierna, paralelná,


Facebook

Nech už sú vaše dôvody akékoľvek, kliknite na ozubené koliesko nastavení vpravo hore a potom vyberte položku Zabezpečenie vľavo (tesne pod položkou Všeobecné). V dolnej časti uvidíte modrý text s textom „deaktivovať účet“. Stlačte toto a zobrazí sa výzva na zadanie dôvodu odchodu a varovania, že vaši priatelia vás už nebudú môcť kontaktovať. Kliknite na potvrdenie a ste bez Facebooku.

Teraz zavolajte tomuto priateľovi a choďte na drink, aby ste oslávili svoju novú digitálnu slobodu. Alebo si jednoducho užite svoju novú úroveň ochrany súkromia na Facebooku.

Copyright © Všetky Práva Vyhradené | jf-se.pt